Mi mennyibe is kerül (split)

Ár/minőség arány

A splitekről általában elmondató, hogy nem rövid távra vásároljuk. Elvárható, hogy több évig problémamentesen üzemeljenek.

Több kategória kapható a piacon, az áruházakban általában az olcsóbb készülékek kerülnek be, a márkás készülékeket többnyire szakcégek értékesítik, magasabb árszinten. Mindenki a saját lehetősége és elvárása szerint dönthet. A különbségek egyes gyártmányok közt jelentkezhetnek a megjelenésükben, zajszintjükben, kényelmi szolgáltatásaikban, energiafogyasztásban, élettartamban, kezelhetőségben stb.

A többet tudó készülékek általában többe is kerülnek. Vizsgáljuk meg melyek azok a többletszolgáltatások melyeket választhatunk, és hogy egyáltalán szükségünk van- e ezekre.

 

Kell -e fűtenie?

Nagyon elterjedtek a hőszivattyús készülékek, melyek átmeneti időben fűteni is tudnak a belső körfolyamat megfordításával. Ezek a készülékek nem alkalmasak teljes téli időszakban a hagyományos fűtéseket kiváltani, csupán átmeneti időszakban tudnak gazdaságosan fűteni.

Amennyiben távfűtésünk van, amelyet egy -egy hűvösebb őszi napon még nem vehetünk igénybe, akkor jó szolgálatot tehet a hőszivattyús készülék, mert az azonnal, és hatékonyan fűt, jóval olcsóbban mint például egy villanyradiátor.

 Szintén jó szolgálatot tehet egy nyaralóban, ahol télen amúgy sem tartózkodunk, de ha a fűtési rendszer lomha, lassan felfűthető, praktikus lehet az alkalmazása szintén. Ha a fűtési rendszerünk korszerű, gyors reagálású, energiatakarékos, akkor nem biztos, hogy érdemes arra több pénzt áldozni, hogy hőszivattyús splitet vásároljunk.

 

Szűri a levegőt, de hogyan?

Sok gyártó az alkalmazott légszűrők tulajdonságait domborítja ki.

A pollenszűrők csak a helyiségbe már amúgy is bejutott port és pollent koncentrációt csökkenti, amely bizonyos allergiás megbetegedések esetén jó szolgálatot tehet. Cserébe viszont gyorsan elpiszkolódnak és cserére szorulnak, amely szintén költséges mulatság.

Aki nem allergiás, inkább a házilag mosható, csere nélkül sokáig felhasználható szűrővel felszerelt készülékeket válassza, mert a gyakorlat szerint a pollenszűrőt általában az első elpiszkolódásig használják, a cserére nem áldoznak, a régit kidobják, és utána semmilyen szűrő nincs a készülékben.

Kezdenek elterjedni a plazmaszűrők, amelyek a levegőben lévő vegyi szennyeződéseket semlegesítik, mint például a szagokat, építőanyagokból, bútorokból származó kipárolgásokat, cigarettafüstöt stb.

A levegőt nagy feszültségű téren átvezetve a szennyeződés molekulái elbomlanak vízre, széndioxidra és nitrogénre, amelyek szagtalanok, és nem mérgezőek.

Alkalmazásuk ott célszerű ahol dohányoznak, többen tartózkodnak egy helyiségben, vagy egyéb szennyeződések vannak jelen a levegőben.

Mennyit fogyaszt? Mennyibe kerül az üzemeltetése? de ez már egy másik cikk....