Családi házak fűtése hőszivattyúval

 

Családi házak hűtése és fűtése AERMEC geotermikus hőszivattyúval

Egyre gyakoribb a hőszivattyúk alkalmazása családi házak esetében. Ezekkel a készülékekkel a hűtést, fűtést és HMV termelést is meg lehet oldani.

Abban az esetben, ha a felhasználó hűteni és fűteni is szeretne, és nem áll rendelkezésre vezetékes földgáz, mindenképpen érdemes megvizsgálni a hőszivattyú alkalmazásának a lehetőségét.

Az alkalmazástól függően, két megoldást is választhatunk:

1, levegő/víz hőszivattyú, amely nem használható egyedül a teljes fűtési szezonban, de pl. jól kiegészíthetik egymást egy korszerű kandallóval, és nyáron viszont a hűtésről gondoskodik

2, geotermikus hőszivattyú, amely a teljes fűtési időszakban megbízható fűtést biztosít, és nyáron meg a hűtésről gondoskodik. Cikkünkben ezt az alkalmazást fejtem ki részletesebben

A hőszivattyú

A rendszer lényege, hogy a központi hőszivattyú tartalmazza a folyamatmegfordító szelepkészletet, vagyis a hűtőköri folyamatot meg lehessen fordítani, hogy télen fűtsön, nyáron meg a hűtésről gondoskodjon a készülék. természetesen az ilyen üzemeltetéshez a berendezésnek tartalmaznia kell a megfelelő szabályzást és biztonsági elemeket.

Mint a cikk elején említettem a legegyszerűbb kialakítás és a legolcsóbb megoldás a levegő/víz kompakt kültéri hőszivattyú. Azok a berendezések viszont amelyek nyáron hűteni is képesek, általában nagyon alacsony (kb. -5 C alatti) külső hőmérséklet esetében már nem üzemeltethetőek gazdaságosan hőszivattyú üzemmódban. Ezek telepítés gyors, nem igényel földmunkát, fúrást, olcsó kompakt készülékek, és kis helyet foglalnak. (lásd ábrát AERMEC IDROBLOC®).

A cikkünkben a bonyolultabb, de teljes megoldást nyújtó, az év teljes terjedelmében gazdaságosan használható geotermikus hőszivattyús rendszert részletezzük.

Az AERMEC Venice egy kis, háztartási készülék, kompakt méreteivel szinte akárhol elfér. nem szükséges kéményt kialakítani, teljesen zárt rendszerű. Akár pincében, fagymentes garázsban is elhelyezhető.

A talajszonda

A talajból a hő kinyeréséhez többféle megoldás választható. A döntést általában a helyi adottságoknak megfelelően kell meghozni. Ez lehet nyitott vagy zárt, illetve vízszintes vagy függőleges kialakítású.

A legkevesebb földmunkával, és a legüzembiztosabb megoldást a zárt, függőleges talajszondával lehet elérni. A szondák hossza, mérete, kialakítása, száma általában a szükséges hőszivattyú teljesítménynek a függvénye, illetve ezen túlmenően a jellemző talajviszonyoktól függ.

A szonda hosszát, mélységét, darabszámát gondosan kell méretezni. A méretezési procedúrával cikkünkben terjedelmi okokból nem áll módunkban foglalkozni. Általában elmondható, egy 10 kW- os hőszivattyúnak kb. 3-4 db. 50 m mély szondát kell alkalmazni.

A rendszert talaj és épület oldalon is célszerű fagyálló folyadékkal feltölteni, ezáltal nem kell az elfagyástól tartani, ugyanis a hőszivattyú, elpárologtató oldalon lehűtheti a keringtetett folyadékot akár 0 C alá is.

A fűtési/hűtési rendszer

Első lépésként a ház hűtési illetve fűtési hőigényét kell meghatározni. Ezekre már korszerű szoftverek állnak rendelkezésre. A hűtési egyidejűséget lehet 0,6-0,7 – nek venni, ugyanis családi házakban jellemzően időben jól elkülönül a hálószobák és nappali helyiségek használata (nappal és éjjelre). Ennek megfelelően a hűtőgépet nem kell a maximális teljesítményre méretezni.

Ezáltal nem csak egy kisebb, kedvezőbb árú, csendesebb berendezést kapunk, hanem az üzemeltetési költségek is alacsonyan tarthatóak.

Vizes hűtés további előnye, hogy gyakorlatilag minden szobában hozzáférhető a hűtés. Például egy vendégszobában, ahol nem tartózkodik állandóan valaki, a fan coilt ki lehet kapcsolni, de ha vendég érkezik, bekapcsolható, és máris működik a hűtés.

A fan coilok kiválasztásakor ügyelni kell a teljesítményekre (érezhető hűtési teljesítmény, illetve a fűtési teljesítmény). Továbbá jelentős szempont a zajszintek szerinti méretezés is.

Egy csendes hálószobába inkább nagyobb készüléket válasszunk, amelyik a szükséges teljesítményt alacsony fordulatszámon is leadja, sokkal alacsonyabb zajszinten. Egy nappali vagy konyha már nem ennyire igényes.

A legcsendesebb megoldást a falhűtés/fűtés adja. Ebben az esetben egy teljesen hangtalan rendszert kapunk, de számolni kell a nagyobb hidraulikai ellenállással, illetve a falban keringő víz hőmérséklete nem lehet annyira alacsony, hogy a falon kondenzáció jelenjen meg.

Gyakori eset, hogy fölöslegesen négycsöves rendszert építenek ki. Mondanom sem kell, hogy hőszivattyú esetében, amikor ugyanaz a központi berendezés hűt és fűt, a négycsöves megoldás teljesen fölösleges.

Természetesen padlófűtéssel kombinált rendszereket is ki lehet ily módón építeni.

A HMV termelés

A vizes/vizes hőszivattyú, működési jellegéből adódóan az egyik oldalán „meleget”, míg a másik oldalán „hideget” termel.

A hőszivattyúk használati melegvíz termelésre több elvet alkalmaznak.

Ezen témával külön cikkben foglalkozunk, ha bővebben szeretne tájékozódni, kattintson iaz alábbi linkre:

Bővebben ITT..