Infovilág: Óriás hőszivattyúk fűtik- hűtik a Telenor -erődöt

Nem tévedés: a Pannon törökbálinti, az Égett-völgyben létesült székháza a mobiltársaság virágszirmos jelképét formázza, ekként stílusosabb szárny helyett sziromról szólni. Zöld mezőben kék virág címmel adott hírt az Infovilág a székházépítés bejelentéséről, miután teljesen zöldmezős beruházásról van szó. Ma már gyakorlatilag készen van az óriási, mintegy 1200 munkatársat befogadó létesítmény, ami terjedelménél fogva sem falja föl a kellemes természeti környezetet, miután csupaüveg felületeivel és kellemesen zöldesszürke burkolataival egyszerre árasztja magából a könnyedséget és tekintélyt.

Anders Jensen.Anders Jensen.

A Pannon-központ gyomrában, a második alsó szinten berendezett gépházban tartotta meg rendhagyó sajtótájékoztatóját Anders Jensen vezérigazgató. Azért ott, hogy a főszereplőkkel együtt megmutathassa Magyarország legnagyobb, hőszivattyúval működő hűtő-fűtő rendszerét. A társaság első embere újólag hitet tett a Pannon és anyavállalata, a norvég Telenor elkötelezettsége, a környezetvédelem, a fenntartható energiahasználat és fejlődés mellett. "A Pannon az egyik leginkább környezettudatos vállalat Magyarországon. Kimondta és teljesíti is: 2011-ig a mostaninak negyedével csökkenti az éves szén-dioxid-kibocsátását. E cél megvalósításában főszereplők e teremben látható gépek és műszerek" - mutatott körbe Jensen vezérigazgató, és hozzátette: "Az ide, tehát a székházba beépített techika legkésőbb 8-10 éven belül úgy is teljesen megtérül a Pannonnak, ha netán egy fillér állami támogat sem kap hozzá".

Szintek, csövek, szivattyúk.Szintek, csövek, szivattyúk.

Mielőtt a hűtő-fűtő rendszert bekapcsolták volna, a kivitelező Hidro-Geodrilling (HGD) Kft. ügyvezetője, Ádám Béla részletesen bemutatta. Hasonlók a nálunk sokkalta gazdagabb és régóta jól működő országokban találhatók. Itt, a törökbálinti Égett-völgyben - a tüzetes geológiai vizsgálatok után - száznyolcvan földhőszondát engedtek le 100 méter mélybe, egymástól hét méter távolságban, háromszor 60-as csoportban. A rendszerben keringő hőközvetítő folyadék hozza föl a föld mélyéből a hőenergiát (ott, lent állandóan 15 fok meleg van, tehát télen jóval melegebb, nyáron jóval hidegebb, mint a felszínen), és adja át a rendszernek, ami egy egységnyi villamos energiával három-öt, átlagosan négy egység hőenergiát állít elő. (A tisztán villamos fűtéskor egy egység elektromos energiával egy egység hőenergiát kapunk.) A földhőszivattyú valójában egy "kifordított" hűtőgép; a hagyományos hűtőgép szivattyújához csatlakoztatott hőközvetítő folyadék vagy gáz a belső térből "lopja ki" a hőt (a meleget), a földhőszivattyú viszont beviszi a hőenergiát a rendszerbe, a fűtendő/hűtendő terekbe. Hatalmas előnye, hogy gyakorlatilag nem történik szén-dioxid-kibocsátás, ezért kitüntetetten környezetbarát. A bemutatón elhangzott,hogy a Pannon Ház geotermikus rendszerének összesített teljesítménye egy megawatt.

Az Infovilág tudósítójának kérdésére elmondták, hogy hasonló rendszerek működnek a Pannon anyavállalatának hazájában, Norvégiában, továbbá Svédországban is. Itthon viszont ez a legnagyobb, referenciaértékű létesítmény, amelynek minden bizonnyal sokan "csodájára járnak" majd, különös tekintettel napjaink energiadrágaságára és -ínségére, nem utolsósorban pedig a mind sürgetőbbé váló környezetvédelem okán.

Vonalak játéka a térben.Vonalak játéka a térben.

A Pannon utánzásra sarkalló példát mutat a zöld gondolat gyakorlati megvalósításában. A használati meleg vizet ugyancsak megújuló energiaforrással, a nap hőjével állítják elő. Az ország legnagyobb teljesítményű, nettó 150 négyzetméteres napkollektor-felülete naponta 12,5 köbméter meleg vizet állít elő - ismertette cége munkáját a kivitelező Solartis Kft. vezetője, Varga Attila. A napból nyert 60-70 kilowatt teljesítménnyel évente 15 ezer köbméter földgáz takarítható meg, és nem keletkezik a légkört szennyező szén-dioxid sem. A Pannon-központ működése (főzés, mosogatás, takarítás, mosdás stb.) közben föl nem használt meleg vizet két, háromezer literes tartályban tárolják.

Ezután következett az ünnepélyes pillanat, amikor a tévékamerák és fotósok kereszttüzében Anders Jensen vezérigazgató megnyomta a három földhőszivattyút fokozatosan üzembe helyező indítógombot. Fölmorajlottak a gépek, a kompreszorok, és elkezdődött egy új, tisztán zöld korszak a Pannon, Törökbálint életében - az ország hasznára is.

Jensen vezérizgazgató arról is beszélt, hogy miközben a törökbálinti Pannon Ház az ország „legzöldebb irodaháza”, eközben a mobiltelefon- és internetszolgálgató társaság merőben új munkakultúrát (New Way of Working) is megvalósít itt, az Égett-völgyben. Kínosan ügyelnek arra, hogy lehető legkevesebb papírt használjanak, az is szigorúan újra hasznosított lehet. A digitalizálás és elektronikus ügymenet itt nem cél, hanem mindennapi valóság lesz. A széles sávú mobilinternet révén a Pannon munkatársai bárhonnan (akár otthonukból is) biztonsággal csatlakozhatnak munkahelyük hálózatára, mi több, ha valaki úgy gondolja, hogy a Pannon Ház parkjában tud igazán jól dolgozni, azt is megteheti. Hely és tér van bőséggel, mivel a cég nyolc hektáros ingatlanának pusztán hét és fél százalékát építették be a megengedett harminc helyett - tájékoztatta az újságírókat dr. Majorosi Emese sajtó- és információs igazgató.

 

A mai bemutató perceiben a tudósító egyetlen kérdésre nem tudott választ adni önmagának: ha a Pannon képes volt erre a jövőbe mutató beruházásra, miért kell még mindig a jóval drágább és szerfölött környezetszennyező földgázra meg kőolajra, a két szénhidrogén-alapú energiahordozóra és tárolására költeni százmilliárdokat? Régóta köztudott, hogy Magyarország termálvízen lebeg, és miután ebben a térségben meglehetősen vékony a földkéreg, a föld hője is magasabb, tehát kínálkozik a kitermelésre. Az még csak "érthető" volt, hogy ugyanezen sorok íróját mintegy három évtizeddel ezelőtt "lebeszélték" a világ működőbb felében "divatba jött" földhőenergia-hasznosítás népszerűsítéséről, emlékeztetvén arra, hogy az országnak fontos külkereskedelmi érdeke fűződik a szovjet kőolajhoz és földgázhoz. Csakhogy azóta fordult a világ kereke, de a lobbi, úgy látszik, megmaradt.

Alighanem eljött az ideje annak, hogy a partnernek tekintsük a földet. A Földet.