Napi Online- Meleg helyzetbe kerülhetünk, ha túl zajos a klíma

Eredeti cikk: http://napigazdasag.hu/default.asp?cCenter=article.asp&nID=335989

Meleg helyzetbe kerülhetünk, ha túl zajos a klíma

Ha nem elég csendes a klímaberendezés, amit kiválasztottunk, nem várt költségünk adódhat. Ha például csak három decibellel nagyobb a zajszintje a megengedettnél, akár 36 ezer forint bírságot is kiszabhatnak ránk.

Nem mindegy, vásárláskor milyen klímaberendezést választunk. Amennyiben ugyanis zajosabb a kelleténél, akkora bírságra is számíthatunk, ami magasabb lehet akár a berendezés áránál is � írja az oktoklima.hu szakoldal. Egy adott klímaberendezés gyártójának egyértelműen meg kell adnia a kültéri és beltéri egység zajszintjét dB(A) értékben, mind a beltéri, mind a kültéri egységre vonatkozóan. Fontos, hogy az értéket a mérési távolság függvényében kell megjelölni. Ne dőljünk be a nagyon halk, rendkívül csendes, szinte nem is hallható kifejezéseknek, mert amennyiben nem adják meg a pontos dB(A) értéket, akkor valószínűleg a gyártó egyszerűen nem akar dicsekedni vele. A legmegbízhatóbb az a készülék, amely rendelkezik az úgynevezett Eurovent-minősítéssel. (Az Eurovent egy független minősítő intézet, mely a készülékeket azonos körülmények közt, egyforma feltételekkel vizsgálja meg. Ezáltal a katalógusában feltüntetett teljesítmény-, elektromos fogyasztási és zajadatok teljességgel megbízhatóak. Az ilyen minősítéssel rendelkező készülékek mérőszámai összehasonlíthatóak egymással.)

Tegyük fel, hogy a készülék kültéri egységének zajszintje például 53 dB(A) 5 méter távolságon belül és szomszédunknak két ablaka is 5 méteren belül van. Amennyiben lakóövezetben lakunk, akkor a zajszint a szomszéd ablaka előtt meg fogja haladni a megengedett értéket, nappali és éjszakai üzem közben egyaránt. A túllépés mértéke a tényleges távolságtól és a terepviszonyoktól is függ. Ha a szomszéd nem viseli el a zajterhelést, panaszt tehet az önkormányzatnál, amely megalapozottság esetén bírságot szabhat ki. A bírság kiszámítása a 2/1983. (V. 25.) OKTH-rendelet szerint történik, és függ a megengedett zajszint túllépésének a mértékétől, illetve attól, hogy hány ablak előtt mérhető a túllépés.

Fenti példánál maradva, ha a megengedett zajszint 50 dB(A), a klímaberendezés kültéri egységének zajszintje 53 dB(A), és a szomszédnak két ablaka van néhány méteren belül, akkor a táblázat alapján csaknem 62 ezer forint bírságra számíthatunk. Ez az összeg pedig vetekszik egy új berendezés árával. Ráadásul a zajbírság megfizetése után le kell szerelni a berendezést. Amennyiben ez nem történik meg, a következő kiszabott zajbírság az elsőnek akár a duplája is lehet. Az Oktoklíma Kft. honlapja ezért az egyetlen ésszerű megoldásnak azt tartja, ha már a vásárláskor a megfelelő zajszintű készüléket választjuk.

Rozgonyi György