DMH/DMV párátlanító sugárzó hűtéshez

record.image.alt|default(record|title)Falhűtés esetén, amennyiben magas a páratartalom, párakicsapódás nélkül nem lehet egy bizonyos határ alá csökkenteni a fal felületi hőmérsékletét. Ez a korlát behatárolja a falhűtés teljesítményét, és ez okból esetenként nem lehet elegendő hűtési teljesítményt biztosítani.

Amennyiben a helyiség páratartalmát csökkentjük, a kicsapódás is alacsonyabb hőmérsékleten történik, ezért a falhűtés előremenő vízhőmérsékletét is lehet csökkenteni, mely következtében a leadott hűtési teljesítmény jelentősen megnő.

Párátlanító használatával jelentősen növelhető a falhűtés hatékonysága, és minden körülmény közt biztosítható a helyiség komfortos hűtött hőmérséklete, párakicsapódás nélkül.

A helyi lehetőségeknek megfelelően, többféle képen beépíthető: DMH- vízszintesen, álmennyezet fölé, DMV- állva, falfülkébe, bútorzatba

A speciálisan erre a célra kifejlesztett párátlanítóak nagyon csendesek, és nem rendelkeznek kültéri egységgel, mert a falhűtés hideg vizét használják saját hűtőkörük kondenzátor hűtéseként. Igaz, ezzel kissé csökkentik a falhűtés teljesítményét, de a szárazabb levegő biztosításával sokkal jelentősebben hozzájárulnak annak hatékonyság növeléséhez, így a falhűtés hatása már összevethető egy fan coilos hűtéssel is.

A párátlanító optimális páratartalmat biztosít a helyiségben 55-65 % közt, minden hőmérséklet mellett.

A párátlanító hűtőköre a párátlanításkor elvont hőt a falhűtési vízhálózatnak adja le, ezért nem változtatja a helyiség hőmérsékletét.


Működés:

A belépő levegőt a ventilátor segítségével átáramoltatjuk a készüléken, megszűrjük a légszűrővel, majd a falhűtés hideg vizével táplált előhűtőn lehűtjük. Azt követően a levegő átáramlik a hűtőköri elpárologtatón, kicsapódik a pára, majd a kondenzátoron visszamelegszik az eredeti hőmérsékletére. A kondenzátort szintén a sugárzó hűtés vízével hűtjük.


Jellemzők:

  • horganyzott burkolat

  • belülről a burkolatot hangszigetelt réteggel látták el

  • G3 szintetikus lég szűrővel felszereltek, mely könnyen kivehető

  • DMH/DMV- levegő/hűtőközeg kondenzátorral, levegő utóhűtéssel

  • DMH-C- utóhűtő nélkül, hűtőközeg/víz kondenzátorral


Nézzünk egy egyszerűsített, szemléltető példát, mi történik a falhűtéssel?


Amennyiben az eredendően 26 °C- os helyiségben 70 %- os páratartalom van (1- es légállapot), a harmatponti hőmérséklet, ameddig a fal felületét hagyhatjuk lehűlni párakicsapódás nélkül 20,1°C (A).

Ha a szoba páratartalmát ugyanakkora belső hőmérséklet mellett 50 %- ra csökkentjük, a fal harmatponti hőmérséklete lecsökken 14,8 °C- ra (B). A 5,3 °C- val hidegebb felület, ugyanakkora belső hőmérséklet mellett jóval nagyobb hűtő teljesítmény leadására képes.

Amennyiben a szoba hőmérséklete 26 C, akkor a szoba és a felület hőmérséklet közti különbség (Dt1 = 26-20,1= 5,9 C)- ról (Dt2=26-14,8=11,2 C)-ra nő, a leadott teljesítmény Q=k*F*DT1, vagyis első esetben Q1==k*F*5,9 – ról Q2=k*F*11,2- re változik, mely

Q2=Q1*DT2/DT1= Q1*14,8/5,9= Q1*1,89

1,89 -szoros, majdnem dupla teljesítmény növekedést jelent!

Amennyiben pl. a jelenlegi meleg nyári napokra gondolunk, amikor a legnagyobb az épület hűtési igénye, pont akkor fordulhat elő magas páratartalom, vagyis a legkisebb a hatékonysága a falhűtő rendszernek.

A páratartalom csökkentésével ebben az időszakban sokkal nagyobb hatékonysággal tudunk hűteni!